top of page
trullaik_FRONT-02_-Återställd.jpg

Trullaik

Trullaik är en spännande blandning av Gotland whisky som har legat på färska ekfat av amerikansk och ungersk ek.

 

På den norra delen av Gotland mellan socknarna Hall och Hangvar finns en gammal ek. Förmodligen har den stått här sedan vikingatiden. En gång en offerplats där folk sökte visdom, idag en påminnelse om att vissa saker som fanns före oss kommer stå kvar långt efter att vi är borta. 

 

Trullaik är lagrad på ungersk och amerikansk ek vars doft samsas med vanilj och citrus. Och även om smakerna av ek, cederträ, svartpeppar och honung dröjer sig kvar länge, så är det en uppmaning om att njuta av stunden och ta vara på det som sker här och nu.

 

Trullaik är en spännande blandning av Gotland whisky som har legat på färska ekfat av amerikansk och ungersk ek.

Den amerikanska eken (Quercus Alba) ger vanilj och honungstoner medan den ungerska eken bidrar med en svart pepprig smak och avslut. Visionen för Trullaik var att ta fram en kraftfull whisky med mycket smak, därav den lite högre alkholhalten på 48%.

Fakta om Trullaik:

  • Alkoholhalt: 48% vol

  • Ålder: 6 år

  • Flaska: 500ml

  • Antal: 4535 st flaskor

  • SB artikelnummer: 32819

Här är våra smaknoteringar för Trullaik:

  • Färg: Mahogny

  • Doft: Vanilj, ek och citrus

  • Smak: Ek, cedarträ, svart peppar och honung

  • Avslut: Lång, svart peppar, ek, kanel med en stor munkänsla

Mer fakta kring denna utgåva

KORN OCH FAT

KORNTYP: Propino ekologiskt odlat på Gotland

GÅRDAR: Halner gård, Bro och Sigdes gård, Rone

MÄLTNING: Mältas på Sigdes gård i Rone, Gotland. Malten röks med torv under nio timmar

VATTEN: Gotländskt hårt vatten

JÄST: Torr jäst för Maltwhisky. DistilaMax MW

FATTYPER: Ungersk ekfat och amerikansk ekfat

STORLEK PÅ FAT: 100 och 200 liters fat

FAT FYLLNING: 2015 och 2016

BUTELJERING: 2023 november

DESTILLERIET

DESTILLERINGSANSVARIG: Yngve Martis-Odelind

BLENDERS:  Christer Roslund, Jesper Tohmo, Simon Hägg, Jonas Gahm-Wesström

MIXER: Yngve Martis-Odelind, Gustav Brandt

BUTELJERING: Toini Nilsson och Johanna Ljunggren

 

PRODUKTION & DESIGN - FLASKA

FLASKA: Saverglass, Frankrike
KORK: Vinolok, Tjeckien
KAPSYL/HÄTTA: Glas och flaskor
ETIKETT: Saverglass, Frankrike
DESIGN ETIKETT : Edvin Holm
DESIGN FLASKA : Edvin Holm
TEKNISKA RITNINGAR FLASKAN: Saverglass, France
DESIGN KORK: Vinolok, Tjeckien

GOTLAND WHISKYS TEAM

TRYCKERI: iVisby Tryckeri

FOTOGRAF: Mattias Croon

EKONOMI: Susanne Markvardsen

MARKNADSFÖRING: Mattias Croon, Johan Dalnert

VD- GOTLAND WHISKY: Mattias Croon

INGÅENDE FAT - BATCH 1

FATNR / DATUM / FATTYP / STORLEK / ÅLDER

#201 / 2015-04-10 / Hungarian oak mediumtoast / 100 / 8.5
#203 / 2015-04-10 / Hungarian oak mediumtoast / 100 / 8.5
#288 / 2016-04-08 / American oak mediumtoast / 96 / 7.5
#290 / 2016-04-08 / American oak mediumtoast / 96 / 7.5
#291 / 2016-04-08 / American oak mediumtoast / 96 / 7.5
#292 / 2016-04-08 / American oak mediumtoast / 96 / 7.5
#296 / 2016-04-08 / American oak heavytoast / 96 / 7.5
#297 / 2016-04-08 / American oak heavytoast / 96 / 7.5
#298 / 2016-05-13 / American oak charred / 200 / 7.5
#301 / 2016-05-13 / American oak charred / 200 / 7.5
#302 / 2016-05-13 / American oak charred / 200 / 7.5
#303 / 2016-05-13 / American oak charred / 200 / 7.5
#304 / 2016-05-13 / American oak charred / 200 / 7.5
#329 / 2016-10-21 / Hungarian oak heavytoast / 100 / 7
#330 / 2016-10-21 / Hungarian oak heavytoast / 100 / 7
#364 / 2017-02-13 / Hungarian oak mediumtoast / 100 / 6

lagret.jpg
bottom of page