Så här gör vi

Ordet whisky kommer från gaeliskans uisge och beatha som betyder vatten respektive liv. Whisky (uisge beatha) betyder alltså "livets vatten". Vem som var först att destillera whisky tvistar skottar och irländare om än idag. Dock vet man att irländska munkar började destillera redan på 500-talet. Att tillverka maltwhisky i modern tid är i teorin enkelt, men i praktiken en komplex process som kräver avancerade kunskaper och modern utrustning som innehåller allt från mäskkar till destillationsapparater och lagringsfat. Välkommen att följa processen hur vår whisky tillverkas.

Vill du se hela processen?
Klicka här för att se vår instruktions film.

Mältning
 

Mältning

Mältningen börjar med att kornet från våra gotländska åkrar blötläggs i vatten (stöps) ett par dagar. När kornet renats sprids det ut på ett mältningsgolv och börjar gro. Varje dag vänds kornet av den unika maltrobot som mälteriet i Ronehamn skapat för oss. Under tiden ombildas stärkelsen i kornet till jäsbart socker. När processen är klar förs kornet över till en ugn, en kölna, för att torka. För att få den karaktär och rökighet som eftersträvas eldar vi delvis med torv.

 
Mäskning
 

Mäskning

Kornet mals till grovt mjöl och blandas med hett vatten (cirka 60 grader) i stora mässkar. Processen upprepas ytterligare två gånger, så att det socker som finns i maltet lakas ur. Mjölresterna silas därefter bort. Det färdiga sockervattnet kallas mäsk. Det urlakade maltet kallas draw och används som djurfoder.

 
Jäsning
 

Jäsning

För att jäsningen ska komma igång tillsätts färsk jäst. Jäsningen sker i speciella jäskar och pågår under några dagar. När det är klart har sockret i mäsken förvandlats till alkohol, med en alkoholhalt på 5-8 procent. Den grumliga vätskan hälls nu i kopparpannor där den ska destilleras.

 
Destillering
 

Destillering

Destilleringen sker i kopparpannor och går i korthet ut på att pannan värms upp så att vätskan börjar koka. Då förångas alkoholen och ångan leds uppåt och ut ur kopparpannan. Destilleringen sker två gånger. Efter andra gången innehåller spriten en alkoholhalt på ungefär 70 procent.

 
Lagring
 

Lagring

Den nydestillerade spriten fylls på ekfat där den får mogna under ett antal år. För att få kallas whisky måste spriten lagras minst 3 år. På Gotland Whisky har vi uppfört ett spektakulärt lagringsutrymme fyra och en halv meter under jord, beläget mitt på gården.

 
Buteljering
 

Buteljering

När whiskyn är färdiglagrad tappas den på flaskor och späds med vatten för att få den alkoholstyrka som önskas, normalt mellan 40 och 46 procent. Sedan förseglas flaskorna och packas för leverans.

 

Gotland Whisky • Sockerbruket 622 54 Romakloster • Tel: +46 73-596 37 57 • Mail: info@gotlandwhisky.se