Kylfiltrering - inget för Isle of Lime.

Vad är kylfiltrering?
Kylfiltering är en process där man kyler ner den färdiga spriten till noll grader och sedan filtrerar den i olika steg innan buteljering. Processens syfte är att avlägsna ämnen som senare kan förorsaka ett grumligt utseende i den färdiga whiskyn. Anledningen till att man kylfiltrerar är rent kosmetisk.

En icke kylfiltrerad whisky som håller en alkoholstyrka på 46% eller lägre, kan då den kyls ner eller vattnas få en slöja/dimma i botten. En isbit, någon timme i frysen, några timmar i kylskåpet eller vid 15 grader något dygn räcker för att grumligheten kan uppkomma. Tid och temperatur är kopplade till varandra. 

Vad orsakar grumligheten?
Det är oupplösta fettsyror, estrar och proteiner som förorsakar dimman i glaset. De är en helt naturlig beståndsdelar i destilleringen. När spriten kyls ner klumpar ämnena samman och bildar vad ögat uppfattar som en slöja i vätskan. Inget att oroa sig över. Whiskyn innehåller många smakämnen så som fettsyror, estrar och proteiner.

Ekologisk whisky = inget tillsatt eller fråntaget. 
Då vi valt att producera en ekologisk whisky har vi valt bort kylfilteringen i vår tillverkningsprocess. Vi vill lämna över en produkt som är så naturlig som möjligt. Vi använder inga tillsatta färgmedel eller smakförhöjare. Och vi kylfiltrerar inte heller vår whisky. Vi tror nämligen att de ämnen som filtreras bort vid en kylningsprocess är beståndsdelar som skänker såväl smaker som aromer till Isle of Limes karaktär.

Svaide Shareholders Edition II + Shareholders Edition 2016
Våra första två editioner har en alkoholstyrka på 47%. Detta i kombination med ovanstående resonemang gör att det några  flaskor uppkommit grumlighet. Vi hoppas ni har överseende med detta och istället kan njuta av smaken och karaktären av Isle of Lime. 

Sommarens publika släpp kommer att hålla en högre alkolholhalt än dess föregångare. Förhoppningvis kommer då anden i flaskan försvinna in i dimman och lämna en klarare men lika smakfull upplevelse efter sig.

-----------

Läs mer om kylfiltrering på nätet. Bra eller dåligt. Det är en ständig frågeställning.

• Whisky for everyone

• Whiskyforum

 

Gotland Whisky • Sockerbruket 622 54 Romakloster • Tel: +46 73-596 37 57 • Mail: info@gotlandwhisky.se