Tävling - Namnge våra pannor!

En av våra aktieägare undrade över namnet på våra två kopparpannor. Då de ännu inte är döpta utlyser vi nu en namntävling för Gotland Whiskys mäskpanna och spritpanna.

Vinnande förslaget premieras med två vackra Gotland Whisky glas från Riedel och en vattenflaska från Reijmyre glasbruk - vilka återfinns i vår webb-butik.

Utöver vinnarens pris delas även tio tröstpris ut.

Juryn består av Gotland Whiskys styrelse - sista datum för att skicka in namnförslag är den 31 oktober.

 

 

Mäskpannan - till vänster på bilden.

Det är hit mäsken från jäskaren kommer. Resultatet efter den första destillationen är en sprit (kallas low wines) med en alkoholhalt på cirka 20% som sedan destilleras ytterligare en gång i spritpannan (the spirit still eller low wines still). Mäskpannan känns igen på sina karakteristiska två inspektionsfönster. Pannan rymmer 1300 liter.

Spritpannan - till höger på bilden.

I denna destilleras det som kallas low wines och som är resultatet efter den första destillationen i mäskpannan. Destillationen i spritpannan kan delas in i tre delar; foreshots, middle cut eller heart samt feints. Det är bara the middle cut som tas tillvara för att fyllas på fat. Nästa steg i processen är att tappa den 70 procentiga råspriten på fat och lagra det. Spritpannan har en lökformad utbuktning på halsen och rymmer 900 liter. 

 

Gotland Whisky • Sockerbruket 622 54 Romakloster • Tel: +46 73-596 37 57 • Mail: info@gotlandwhisky.se